robin red eper bojli

Robin Red-Eper bojli

A következő receptet felmelegedő és lehűlő vízre ajánlom. Ez egy enyhén csípős, gyümölcsös bojli.
Persze ahogy tőlem megszoktátok, igazi gyümölcs hozzáadásával készült. Kicsit édes, kicsit csíp, egy igazi tavaszi pontycsemege. A felhasznált alapanyagok és a viszonylag kevés kötőanyag felhasználása miatt, hideg vízben is jól bontó bojlit kapunk. A tartósítását sóval oldottam meg. Ehhez szeretnék adni a recept végén pár tanácsot, mivel többen jeleztétek, hogy szeretnétek mellőzni a tartósítószerek használatát. A bojlihoz szükséges összes alapanyagot, megtaláljátok a www.csalibazis.hu oldalon.

Száraz összetevők:
200g Dán halliszt
100g Rial mix
100g 7mag-mix liszté darálva
100g Kukoricacsíra pellet liszt
100g Robin Red por
70g Baromfi fehérje koncentrátum
70g HP 300 Szójafehérje koncentrátum
70g Sörélesztő
50g Fruktóz
30g Hemoglobin
30g Eggalbumin
30g Sertés vérplazma
20g Betain
15g Chili por
15g Négermag

Folyekony összetevők:
100g Valódi eper turmixolva
50ml Kukoricacsíra likőr
2ml Chili olaj
10ml Kender olaj
10ml Melasz
15ml eper aroma
7-8db M-es tojás

A bojli tartósítására finom, jódmentes konyhasót használtam.
A bojlit 4-5 nap szárítás után, tegyük egy zárható vödörbe, majd szórjunk rá 2-3 marék sót. Ezután jól rázzuk össze. A só jól látható, fehér réteget fog képezni a bojlin. A rá nem tapadt sót nyugodtan öntsük le róla, ezután szárítsuk még két napot. Az így sóval kezelt bojlit, már lehet bátran zacskózni. Minőségromlás nélkül tárolható, 3-4 hónapig. A só hatására kap egy külső kemény réteget, a belseje viszont nem fog teljesen kiszáradni. Ezért könnyen hajszálra fűzhető.
Ha teljesen kemény bojlit szeretnénk, akkor a sózást követő szárítás után ne tegyük zacskóba, vagy zárható vödörbe, hanem szárítsuk tovább, amíg a számunkra megfelelő állagot el nem éri a bojlink.

Mészáros István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére