Mészáros István tormás-fokhagymás, erjesztett magos bojli receptje 2020-06/2

Reneszánszát élik a tejsavas etető anyagok és magok. Ez adta az ötletet ennek a bojlinak a megalkotásához. Ilyen bojli szerintem nincs még a piacon. A torma és a fokhagyma párosa jól kiemeli az erjesztett magok ízvilágát. Kicsit büdös, kicsit csíp, kicsit fűszeres.
Gondolom sokan meglepődnek ezen a recepten, de higgyétek el, működik. Egy igazi nyári bojli arra az időszakra, mikor már szinte forr a melegtől a víz. Nagyon szépen, rétegenként oldódik. 2-3 órát bír ki, ezért nagyon attraktív. Az biztos, az eddigi próbák azt mutatják, hogy a halaknak tetszik.

Boda Balázs beszámolójában említette, hogy ezzel a bojlival érte el a legnagyobb sikert. Úgy gondolom a halat nem a bojli fogja, hanem a horgász. Ezért nincs értelme titkolózni. Görbüljön nektek is, mint Balázsnak, ha kipróbáljátok. A bojli anyagköltsége, 1400ft/kg.

Száraz összetevők 1kg-ra lebontva:

200 g Tejsavas erjesztett mag mix, darálva. Minél pépesebb, annál kevésbé fog oldódni.
100 g Kukorica csíra pellet liszt
150 g Tigrismogyoróliszt
60 g Tökmagpogácsa liszt
100 g Szentjánoskenyér liszt
37,5 g Pollac
12,5 g Polmass Milk Orange
50 g Sörélesztő
35 g Vérplazma
15 g Tojásfehérje por
100 g HP-300 Szójafehérje koncentrátum
100 g Pl-68 Fehérje koncentrátum
30 g Betain
15 g só

Folyékony összetevők:

5 ml vajsav
50 g Reszelt torma
Közepes fej fokhagyma, péppé darálva
5 ml fokhagyma aroma
5 ml Feketebors olaj
30 ml Csl likőr
20 ml Kukoricacsíra olaj

Mérettől függően, 7-10db tojás

A bojlik tartósításához Novimold penészgátlót használok 1% os arányba a folyékony összetevőkhöz keverve. A kész golyókat 1 percig főztem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Az oldal tetejére
X