L-Triptofán

Az L-Triptofán por formájú, a metioninhoz és lizinhez hasonlóan limitáló aminosav.


2 370 Ft63 230 Ft
6 323 Ft9 480 Ft /kg

Kiürit
- +
Cikkszám: LTRI Kategória: Címkék: , ,

A triptofán a metioninhoz és lizinhez hasonlóan egy limitáló aminosav, tehát mennyisége meghatározza más aminosavak felszívódását, ennek révén pedig hatást gyakorol a teljes szervezet fehérje szintézisére.

Halak takarmányozásában egyrészt ezért van jelentős szerepe, de van egy fontosabb tulajdonsága, ami miatt az intenzív tartásban nevelt halak tápjában külön is odafigyelnek a triptofán mennyiségére. A triptofánból ugyanis a szervezet szerotonint szintetizál. A szerotinin boldogsághormon, felelős az étvágy és hangulat szabályozásáért. Triptofánszegény takarmányozás esetén növekszik az állatok agresszivitása, lassul a növekedés, kannibalizmus alakulhat ki.

Érdekesség, hogy a szerotonin szintézis embereknél ugyanúgy zajlik, ezért a triptofánt az orvostudomány is használja bizonyos szorongásos és depressziós tünetek enyhítésére.

Természetes formában legnagyobb mennyiségben tojásban, csicseriborsóban, egyes tejtermékekben, mogyoróban fordul elő, ezek közül mennyisége a szeparált tojásfehérjében a legmagasabb, de így is csak kb. 1% körüli.

Tömeg N/A
Kiszerelés

, , , , , , ,

Az oldal tetejére